אלה הם הסוגים של משאבי המים בישראל
תפקידה של מדינת ישראל הוא לפתח ולהגן על משאבי המים של ישראל. לדברי ההידרולוג, חלק ניכר משטח המדינה הוא מדברי. כתוצאה ממצב ההתחממות הגלובאלית, כמות המשקעים נמוכה ו-2022 ותחילת 2023 "זכו" לכמות המשקעים הנמוכה ביותר מזה 50 שנה. זה אומר לדברי ההידרולוג שהמדינה מספקת אך בקושי את צורכי האוכלוסייה הצומחת מיום ליום.
מים מתוקים
ההידרולוג מסביר כי משק המים בישראל נמצא במצב בעייתי משום שמקורות המים הטבעיים הולכים וקטנים. על העובדה שכמות ירידת הגשמים בחודש מתמעטת, יעיד הקו האדום וגם השחור, בו מצויה הכנרת. מנגד, כמות צריכת המים של האוכלוסייה, גדלה גם היא.
מאגר המים המתוקים הגדול בישראל, מתאר ההידרולוג, הוא ים כנרת. יש בארצנו מספר נחלים בהם זורמים מים משך כל השנה, בהם נהר הירדן, נחל חרמון, נחל שניר ונחל דן, המזרימים את מימיהם לכנרת. מאחר והכנרת אינה מתמלאת בכמויות הנדרשות, אומר ההידרולוג, שוב בגלל ההתחממות הגלובאלית, מופעל עתה פרויקט ההיפוך. המוביל הארצי שינה כיוון ומים מותפלים מהים התיכון, מוזרמים בו אל הכנרת, תחת השם המוביל המלוח.
נחלים מעטים נוספים מזרימים מים משך כל השנה ובהם נחל הירקון, נחל משושים, נחל גילבון, נחל אל על, נחל כזיב, נחל תבור, נחל תרצה, נחל שופט ועוד.
ההידרולוג מספר שמעיינות לא מעטים בישראל "נכבשים" על ידי ישובים בסביבתם, כדי לספק להם מים, אך שימוש זה פוגע בנחלים, בצמחייה ובבעלי החיים. מספר נביעות שאינן ניזונות ממי גשמים, מצויות בנגב ובקרבתן יש ישובים המנצלים את מימיהן.
מקור נוסף אומר ההידרולוג הוא קידוחי עומק. כשם שמתבצעים קידוחים לגילוי נפט וגז במעמקים, כך מתבצעים קידוחים לגילוי מקורות מי מעמקים, בעיקר באזור הנגב.
מים מלוחים
ישראל עשירה בכמות גדולה של מים מלוחים. המאגר הבולט הוא ים המלח ששטחו 650 קמ"ר. הים התיכון וים סוף מהווים את המאגרים העיקריים שבשימושינו. בנוסף לכך, בקטנה, קיימים בדרום מספר מעיינות מליחים, בנגב, באזור ים המלח, בהר הנגב ובהרי אילת.
השימוש במים מלוחים מתבצע בישראל במספר דרכים ובראשן ההתפלה. בהסבר ההידרולוג מסופר כי פירוש ההתפלה הוא הפיכת מים מלוחים למים מתוקים הראויים לשתייה, לשימוש אישי ולחקלאות. מתקן ההתפלה הוותיק ביותר קיים באילת ונוספו לא מתקני התפלה באשקלון, פלמחים ובחדרה, המספקים כיום כ-80% ממי השתייה בישראל. כדי למנוע את התלות במי הגשמים, מוקמים עתה מספר מתקני התפלה נוספים על קו חוף הים התיכון.
מי ים המלח, העשירים במינרלים ובמלחים, מהווים פוטנציאל לפעילויות כלכליות. חברה כלכלית מפיקה מים המלח אשלג, ברום ומגנזיום.
בנוסף אומר ההידרולוג, משמשים המים המליחים מהמעיינות החמים, לצורכי בריאות. תיירי מרפא מגיעים מכל העולם לים המלח.
מי קולחין
מי קולחין אומר ההידרולוג, הן למעשה מילה מכובסת למי ביוב. מי קולחין הם מי שפכים, ביוב ופסולת תעשייתית. מי קולחין עוברים מספר רב של תהליכי טיהור שמשביחים אותם ברמת אחוזים גבוהה ביותר. כמות ניכרת ממי הקולחין המטוהרים נאגרת במפעלי השפד"ן המזרימים אותם לכל רחבי הארץ.
בעקבות טיהור מי הקולחין והפיכתם למים שפירים, אלה לא מתאימים לשתייה אך הם משמשים אותנו לחקלאות, השקיה מועילה לפארקים ולגינות פרטיות וגם לטיפוח גידולים חקלאיים מגוונים, שראויים למאכל אדם.
הפיכת מי הקולחין למים שפירים, מעניקה לנו חיסכון כלכלי משמעותי ביותר ומאפשרת לנו לחסוך במי שתיה יקרי מציאות, לצורך חקלאות ותעשיה.