בישראל, חלים חוקי הנגישות על כלל הארגונים, מתוקף חוק שוויון לאנשים בעלי מוגבלויות- ועל מנת לאפשר לכלל האוכלוסייה להתנהל בעצמאות מרבית בסביבה הציבורית.יועצי נגישות ויועצי תנועה, נותנים כיום מענים נרחבים בנושא, עוד בשלבי תכנון וליווי הפרויקט- ותפקידם לוודא כי החברה המתכננת ו/או המבצעת עומדת בכלל בתקנות הנדרשות על פי חוק.
תפקידם של יועצי התנועה והנגישות, הינו קריטי ודורש שליטה מלאה בחוקי הנגישות ותכנון התנועה, לרבות מקומות חנייה והנגישות אליהם. יועצים אלו מומחים במציאת פתרונות בהתאם לצורך ולתנאי השטח וידעו למצוא פתרון לכל אילוץ. ברוב המקרים בהם לא מעורב יועץ תנועה או יועץ נגישות מומחה בתחילתו של התהליך, מסתכנים מנהלי הפרויקט באיבוד זמן יקר, עיכוב אכלוס, חוסר אישורים בזמן וכדומה- ולכן מומלץ לשכור את שירותיו של יועץ מומחה מבעוד מועד.
מהו חוק הנגישות ואת מי מחייב?
בשנת 1995 תוקן חוק שוויון זכויות לבעלי מוגבלות, ובשנת 2014 נוספו לו סעיפי הנגישות. תיקון החוק מתייחס לנגישות במספר סוגי מבנים וסביבה ציבורית:
- מבני ציבור ומגורים– עליהם חלים סקרי נגישות ותקנות ייחודיות הנוגעות להנגשה של המבנים, כאשר ישנה הבחנה בין מבנים ישנים לחדשים יותר. במבנים חדשים הנגישות הופכת לחלק בלתי נפרד עוד בשלבי התכנון והביצוע, בין הפריטים נמנים: חניית נכים, עליה נוחה למדרכה, דרכי גישה למבנה, התקנת מעלית או מעלון, ריצוף מתאים, תאורה, הסרת מכשולים, דרך מילוט נוחה בשעת חירום ועוד.
- נגישות שטחים פתוחים– ציבוריים או מחוץ למבנה פרטי. כגון: פארקים, בריכות שחייה, בתי עלמין, טיילות, חוף הים ועוד. במקרים אלו מחויבים המתכננים והמבצעים בדרך נוחה למקום עצמו, חניה, שילוט מתאים, תאורה ושירותים נוספים.
- נגישות מתקני שירות מקומיים ותעבורתיים– גשרים להולכי רגל, תחנות אוטובוס ורכבת, נמלי תעופה וכדומה.
- נגישות לקבלת שירותים בבתי עסק או משרדים ציבוריים (בתי מלון, מסעדות, ספריות, משרדים ממשלתיים וכו') כאשר כאן ההתייחסות אינה רק לנגישות, אלא גם לקבלת שירות ועזרה בשעת הצורך, באמצעות שירותים מונגשים- לרבות דלפקים נמוכים, מעלונים, מכשירים שונים ואף אתרי אינטרנט מונגשים ומותאמים לבעלי מוגבלויות שונות.
בהתאמה לכך, גם בתחום תכנון התנועה, בוצעו שינויים והתאמות רבות וכיום מבינים כי ההנגשה הינה נושא משמעותי שעל כל מתכנן להתייחס אליו בתשומת לב רבה. אם מדובר במבנים או בתשתיות קיימות- יש למצוא פתרונות יצירתיים ומעשיים אשר יבטיחו עמידה בכללי ותקנות הנגישות, בהשקעה מינימלית ללא שינויים ועלויות קיצוניות. ואם מדובר בהקמה של תשתיות ומבנים חדשים- נדרשת חשיבה מעמיקה הכרות עם כלל התקנות וניסיון רב בתחום על מנת לתכנן מראש את הפרויקט בהתאמה לצורך ולתוואי השטח.
יועץ נגישות מומחה בתחום החנייה
יועץ מומחה בתחומי החנייה, חייב להיות בעל ניסיון והבנה מעמיקה בתקנות הנגישות. למעשה, יועץ תנועה וחנייה אשר איננו בעל ידע וניסיון מתאים, עלול להביא לנזקים משמעותיים וכן לייצר מצב בו עוברים על החוק וחשופים לקנסות משמעותיים. מלבד תפקידו של יועץ החנייה בניצול מקסימלי של השטח, תכנון נכון ומניעת פקקים ובעיות נגררות בהקצאות השטחים לחנייה- הוא חייב לתת מענה מקצועי וראוי בכל הנוגע לשיקולי הנגישות בתכנון החניות והגישה אליהן.
לשם תכנון נכון- תוך עמידה בדרישות החוק, יש לשכור את שירותיה של חברה מקצועית המתמחה בשירותים מסוג זה. רק יועצים מיומנים, אשר התנסו במספר רב של פרוייקטים, ידעו לעבוד מול האדריכלים והמבצעים בשטח, על מנת לייעץ, ללוות ולוודא שכלל הדרישות בחוק מקבלות מענה מקצועי לטווח ארוך.
יועץ תנועה איכותי ומנוסה ילווה את יזמי הפרוייקט לכל אורך הדרך- משלבי התכנון הראשוניים ועד לסיומו. אם לפניכם פרוייקט הדורש סיוע וליווי של מקצוענים , אנחנו בדרך ארץ הנדסה מזמינים אתכם ליצור אתנו קשר או להשאיר פרטים ונציג יחזור אליכם בהקדם