לקבלת היתר בניה עבור פרויקט חדש וכדי להתחיל בעבודות הבנייה יש להתייעץ עם גורמים מוסמכים רבים. זה מובן מאיליו שיש אדריכל או אדריכלית לפרויקט, ישנם יועצי חשמל, אינסטלציה ויועצים נוספים אחרים וכמובן קבלנים רבים שמבצעים את העבודות בשטח. אך בחלק מהמקרים תידרשו במסמכי בטיחות על מנת לקבל את היתר הבנייה וטופס 4. באילו מקרים נדרשים להזמין יועץ בטיחות לפרויקט שלכם ובאילו מקרים לא? מתי מומלץ לפנות ליועץ בטיחות כדי לתת את חוות דעתו ולהציב את המערכות הנדרשות? כל התשובות ממש כאן.
יועץ בטיחות הוא אדם שעבר הכשרה והסמכה והוא מחזיק בתעודת ממונה בטיחות. כאשר אתם מתחילים פרויקט ובו נדרשתם ביועץ בטיחות חשוב לבחון את הנושא באש ובראשונה על מנת שלא תשלמו על ייעוץ תיאורטי בלבד שאינו יכול לספק לכם את האישורים הרלוונטיים מול הרשויות המקומיות השונות.
מי צריך יועץ בטיחות ולאיזה תחום?
ישנם מספר תחומים שבגינם תידרשו בחוות דעתו של יועץ בטיחות, במסמכים מאושרים ותכנון מערכות מסוימות. יזמים המתכננים מבנים ציבוריים, בניינים רבי קומות, מבני תעשייה וכן הלאה ידרשו להגיש תכנית בטיחות לעירייה על מנת לקבל היתר בנייה. במבנים אלו ישנן מערכות שונות על מנת להבטיח את בטיחותם של השוהים במבנה וגם חלילה במקרי חירום לאפשר גישה לכוחות החילוץ וההצלה לפעול במקום.
מה כולל התכנון של יועץ בטיחות?
תפקידו של היועץ בטיחות הוא לתכנן את כל מערכות הקשורות לכיבוי האש והצלה במבנה על פי חוק. במבנים רבי קומות ישנה חובה לתכנן מערכות ספרינקלרים לכל הקומות במבנה, תכנון של גלגלוני מים לכיבוי אש וגם מטפים שיהיו במקומות גלויים אך בטוחים. יועץ בטיחות במקרה הזה יחשב את כל המערכות של מתזיי כיבוי האש (ספרינקלרים), יבחן את הצורך גודלם על פי מיקומם והשטח שכל אחד צריך לחסות במקרה של שריפה ומובן את הלחצים שיש ליישם בשטח על מנת שהמערכות יפעלו בצורה אופטימלית בעת הצורך. בנוסף לכך עליו למקם את הגלגלונים לכיבוי אש והמטפים. אך לא כאן נגמרה מלאכתו בשלבי התכנון, בנוסף על כל אלו ישנו תקן להצבת שלטי יציאה במרחבים הציבוריים במבנה על מנת שהשוהים במבנה ידעו לאן עליהם ללכת במקרה של פינוי המבנה ולאפשר לכבאית או אמבולנס להגיע למקום כדי לתת סיוע.
במבנים רבים ישנו הצורך לתכנן גם פתחי חירום וגישה מקומות גבוהות במבנה, יועץ הבטיחות צריך להיות מעודכן בתכניות האדריכליות של האדריכלי הפרויקט וזאת על מנת לספק פתרונות שמתאימים למציאות. יחד עם טפסים רבים, אישורים שונים יוכל היועץ להמשיך את המשימה ולפנות לרשויות המקומיות על מנת לקבל היתר בניה. אך לא כאן מסתיימת עבודתו, לאורך עבודות הבנייה יועץ הבטיחות מגיע לאתר על מנת לעשות ביקורות ולוודא כי העבודות מתקיימות על פי תכנונו ולאחר סיום עבודות הבנייה, היועץ מגיעה לביקורת סופית ובה הוא מאשר כי במבנה כל העבודות כולל התקנת שלטי היציאה, התקנתם של המטפים על הקירות על פי התכנון נמצאים במקומם.
ישנם מקרים בהם בעל הנכס נדרש להגיש תיק בטיחות לכוחות כיבוי והצלה וזאת על מנת שהם יכירו את המבנה על פי התכניות, ידעו לאן לגשת והיכן נמצאים פתחי המילוט, היכן ישנם מטפים ואמצעים שיכולים לסייע להם בשעת חירום וכן הלאה. את התיק יועץ הבטיחות שליווה את הפרויקט שלכם יוכל להנפיק ביתר קלות היות והוא מכיר את הפרויקט שלכם על כל פרטיו. לכן, מומלץ לפנות כבר מתחילת הדרך ליועץ בטיחות מוסמך ומאושר על ידי החוק כדי שאתם תהיו בטוחים.