הידרולוגיה ולמקורות המים בישראל יש חשיבות מיוחדת בשל מקורות המים המוגבלים של המדינה. למקורות המים המסורתיים של ישראל, לרבות גשמים ומים עיליים, נוספו מתקני התפלה לאורך חופי הים התיכון – מה שהופך אותה למובילה עולמית בתחום זה.
בנוסף, ישראל ממחזרת יותר מ-80 אחוז מהשפכים שלה, מהאחוזים הגבוהים בעולם, לשימוש חקלאי. חיסכון במים הוא חלק חשוב בתוכנית ניהול המים של המדינה, וישראל נקטה צעדים לצמצום צריכת המים. קמפיינים לחינוך ציבורי ותמריצים כגון הנחות על מיסים עירוניים למשקי בית המתקינים מתקנים לחיסכון במים. הממשלה גם מעודדת עסקים להשתמש במערכות השקיה יעילות יותר, כמו השקיה בטפטוף, החוסכת במים ובאנרגיה. בנוסף, ישראל חוקרת באופן פעיל שיטות חדשניות ללכידה ואגירת מים מתוקים תת-קרקעיים.
בעשורים האחרונים ביצעה ישראל מספר צעדים לשיפור איכות משאבי המים שלה, כגון הקמת מפעלים לטיהור שפכים ותיקון תקנות לגבי זיהום מפעילות חקלאית. יתרה מזאת, למדינה יש מערכת מקיפה של ניטור איכות המים ואכיפת תקנים סביבתיים. בנוסף, ישראל מובילה בשימוש חוזר בשפכים, כאשר כמעט כל השפכים המטופלים שלה משמשים להשקיה חקלאית.
הממשלה עוסקת גם בשיתוף פעולה בינלאומי כדי להתמודד עם האתגרים הקשורים למחסור במים עולמי. כך למשל, ישראל חתמה לאחרונה על הסכם עם ירדן להקמת מתקן התפלה שייצר מי שתייה לשתי המדינות. פרויקט זה מדגיש את החשיבות של שיתוף פעולה בינלאומי בטיפול במשבר המים ההולך וגובר בעולם.
בסך הכול, לדברי הידרולוגים, ישראל מובילה בפתרונות חדשניים לניהול מים ומאמציה מוכיחים כיצד אפילו מדינות צחיחות או צחיחות למחצה יכולות להתגבר על האתגר של משאבי מים מתוקים מוגבלים. באמצעות תכנון קפדני של הידרולוגים ושימוש יעיל בטכנולוגיה זמינה, הצליחה ישראל להבטיח אספקת מים בטוחה וברת קיימא לאזרחיה. למרות שהמדינה עדיין מתמודדת עם אתגרים רבים, כמו משאבים מוגבלים והידרדרות סביבתית. מאמצים מתמשכים בכל הרמות מסייעים לישראל להשיג קיימות רבה יותר.
הכשרת הידרולוגים חדשים חיונית למשק המים בישראל. תכנית הלימודים האקדמאיים להידרולוגיה ומשאבי מים נועדה להכשיר אנשי מדע ומקצוע שידעו להתמודד עם בעיות תיאורטיות וטכנולוגיות ההולכות ומחריפות, בעולם כולו, לאור המחסור האובייקטיבי במים. ההכשרה המדעית והמקצועית היא אינטגרטיבית, ועוסקת במגוון תחומי ההידרולוגיה ומשאבי המים, תוך מתן ידע וכלים במקצועות היסוד של מדעי הטבע, ובתחומי המחקר המשיקים: גיאולוגיה, קרקע ומים, גיאוגרפיה, חקלאות, מטאורולוגיה ומדעי הסביבה.
הפוטנציאל התעסוקתי של בוגרי התוכנית הוא רחב ביותר. הם יעסקו במחקר ובפיתוח בארץ ובחו"ל, בבעיות של הפקת מים, אספקת מים, טיפול בזיהומי מים, תכנון אזורי, פיתוח טכנולוגי והגנת הסביבה. הבוגרים ישתלבו במערכת האקדמית, ברשויות המים, בחברות ייעוץ דוגמת החברה שלנו, ובחברות הזנק חדשות בתחום המים.
הידרולוגיה הוא מדע העוסק במים שאינם באוקיינוסים (אוקיינוגרפיה הוא התחום המדעי העוסק במים אלו) ואינם באטמוספירה (מדעי האטמוספירה הוא התחום המדעי העוסק במים אלו). תחום זה כולל את מי התהום ואת משאבי המים שעל פני היבשות – נהרות, נחלים, אגמים, שיטפונות, ניקוז, נגר עילי, תעלות, מים אפורים, מי קולחין וכיוצא בזה. אחת המשימות הקשות ביותר בהידרולוגיה היא מחקר מי התהום וזאת מפני שכמעט כל דבר הקשור במי התהום הוא קשה לתצפית, בקרה ולמדידה.