תוכנית התארגנות אתר – מתי נדרש?
מתי תכנית התארגנות אתר נדרשת על מנת לקבל היתר לתחילת עבודת הבנייה בפרויקטים של בנייה קטנים ככל שיהיו ואף כשמדובר בתוספות קומה, תמ"א 38 ועוד.
הרשות המקומית דורשת הכנת תכנית התארגנות אתר ע"י ממונה בטיחות. כתיבת התכנית מתבצעת לפי דרישת החוק וכוללת הנחיות בטיחות הן לשמירה על הציבור שבסמוך לאתר הבנייה והן לבטיחותם של העובדים באותו אתר. על פי סעיף 166 בתקנות הבטיחות בעבודה התשמ"ח- 1988 האחריות להכנת תכנית התארגנות אתר היא של מבצע הבניה. אנו נמנה את המקרים בהם נדרשים להכנת תכנית התארגנות אתר:
- אתר בנייה אשר מועסקים בו 50 עובדים ומעלה.
- אתר בנייה אשר גובה המבנה המתוכנן בו מעל 25 מטר.
- אתר בנייה בו מוצבים 2 עגורני צריח או יותר.
- אתר בנייה שהעבודה בו מתבצעת בתוך מפעל ואין הפרדה בינו לבין החלק הפעיל של המפעל.
- כל אתר אחר שיידרש לכך על ידי מפקח העבודה.
כתיבת תכנית התארגנות אתר נעשית כאמור לפי דרישת החוק והיא כוללת את הקריטריונים הבאים:
1. גידור ושילוט המקום – בכדי להגן על הציבור העוברים ושבים סמוך למקום ולמנוע כניסתם של עוברי אורח לאתר.
2. דרכי מעבר – יש לתכנן את דרכי המעבר של על מנת להפריד בין דרכי המעבר של רכבים לבין דרכי המעבר המיועדות לבני אדם.
3. סימון מסילות עגורנים ומתקני הרמה – הגדרת המיקום של המתקנים הללו מסייעת בהגנה על העובדים במקום.
4. שטחי אחסון ומבנים זמניים – מרבית חומרי הבנייה מאוחסנים באתר הבנייה, כמו כן קיימים באתר מבנים כגון מנהלה, שירותי עובדים ועוד. יש לוודא בתכנית שהגישה למבנים אלה או למחסנים תהיה בטוחה ככל האפשר.
5. תנאים מקומיים נוספים – תכנית התארגנות אתר כוללת התייחסות לרשת החשמל, מפלס מי התהום, מערכות המים והביוב, כבישים ודרכים ציבוריות.
6. מרכיבים נוספים – סקר של סיכונים פוטנציאליים באתר, פירוט הנוגע לאמצעי הבטיחות המיוחדים הנדרשים לתהליכים השונים, ניהול ביקורת לאיתור מפגעי בטיחות ופתרונות לסילוקם, נוהל תחזוקת ציוד ובדיקתו, תוכנית ביצוע הדרכת בטיחות, תרגול נוהלי חירום כגון: מתן עזרה ראשונה, נוהלי פינוי נפגעים וכו'.