מטרתו של ת”י 5281 היא לצמצם את השפעת הבינוי על הסביבה. בניינים אשר עומדים בדרישות התקן מתועדים כמבנים ברי קיימא (בניינים ירוקים). התקן כולל תשעה קריטריונים:
1. אנרגיה – זהו למעשה המרכיב העיקרי של התקן והוא מהווה כ 30% מהציון הכללי.
2. קרקע – התאמתם של תכניות הבינוי לתוואי הקרקע הטבעית , שימוש בצמחים המותאמים לתנאי האקלים ושיקומו של הנוף בסיום הבניה.
3. מים, שפכים וניקוז- קריטריון זה מודד חיסכון במים במהלך הפרויקט ,ניצול מי המזגנים לצרכי השקיה , שמירה על מערכות הניקוז והחלחול הקיימות ואף שימוש במים שפירים בפרויקט.
4. בריאות ורווחה – קריטריון זה נוגע לשימוש בתאורה טבעית במבנה, אוורור , ומדדי הקרינה והרעש.
5. תחבורה – כגון: אמצעי תחבורה חלופיים, הנגשת התחבורה הציבורית וכדומה.
6. חומרים – שימוש במוצרים שעשויים מחומרים ממוחזרים או כאלה שהינם בעלי תו תקן ירוק.
7. ניהול אתר הבנייה – מודד צמצום בהיקפי פסולת הבניין במהלך הפרויקט ועוד.
8. פסולת – נוגע להפרדת הפסולת , הנגשת מתקני ההפרדה והמחזור.
9. חדשנות – קריטריון זו מתייחס לטכנולוגיות היצירתיות/ חדשניות. שימוש בטכנולוגיות שכאלה נותן ערך מוסף למבנה בהיבט של הבניה הירוקה.
ייעוץ וליווי פרויקטים לתקןבנייה ירוקה ת"י 5281
מהו תפקידו של יועץ בניה ירוקה?
רק בשנים האחרונות אנחנו שומעים את המונחים בניה ירוקה או תכנון ירוק, אלו למעשה נושאים שעלו יחסית בזמן האחרון בתחום הבניה הישן והידוע וזאת על מנת להתחשב יותר בסביבה ולאפשר לאוכלוסייה לחיות תנאים טובים יותר. הדרישות החדשות הללו הולידו למעשה את יועצי הבניה הירוקה והיום לכל פרויקט שי גם יועץ בניה ירוקה שמלווה אותו.כחלק מהדרישות של יועץ בניה ירוקה עליו להיות בעל הסמכה מגופי התקינה כמו מכון התקנים הישראלי והוא בעל ידע רחב בכל הנושאים הקשורים לבניה ירוקה על מנת שיבואו לידי ביטוי בפרויקט עצמו. למשל במבנים קיימים עליו לשאוף ולהשיג המטרות על מנת שהמבנה יחשב למבנה ירוק, לספק פתרונות ואפשרויות ביצוע לאדריכל, הקבלן וכמובן ללקוח, לעמוד בדרישות התקן המחמירות בשטח ולהציג את הנתונים לרשויות המקומיות על מנת שהמבנה יחשב למבנה ירוק ועוד.מה עוד באחריותו של יועץ בניה ירוקה? הנחיית כל הגורמים בפרויקט לבניה ירוקה וחשיבותה. עליו לתת את ההנחיות והדגשים מהאדריכל המתכנן את הפרויקט ועד לעובדים באתר על מנת שיבצעו את ההנחיות כראוי. על היועץ לנתח את הפרויקט ולתכנן אסטרטגיה מפורטת להשגת כל היעדים בתחום הבניה הירוקה בהתאם לדרישות מהרשויות על הפרויקט הספציפי על מנת שהפרויקט יקבל את כל האישורים הנדרשים.
מתי להזמין יועץ בניה ירוקה לפרויקט?
יועץ בניה ירוקה מומלץ להזמין עוד בשלבים הראשונים של תכנון הפרויקט. אתם זקוקים ליועץ זה על מנת לקבל היתר בניה לפרויקט המתוכנן, הוא יכול לייעץ ולתת פתרונות תכנוניים לאדריכל על מנת לעמוד בדרישות התקן על מנת שהמבנה שלכם יחשב למבנה ירוק ועליו האחריות לבדיקה ויישום העבודה בשטח.אם המבנה כבר קיים ואתם רוצים לערוך שיפוץ או למשל תמ"א 38 עליכם גם כאן להיעזר ביועץ בניה ירוקה על מנת שיגיש עבורכם את כל הטפסים הנדרשים ברשויות המקומיות על מנת לעמוד בתנאים. הבירוקרטיה מול הרשויות השונות לא תמיד פשוטה ונעימה וכדי שיהיה לכם שקט נפשי עליכם להיעזר ביועץ בניה ירוקה מוסמך שיוכל להקל עליכם את התהליך.חשוב לזכור, התייעצות עם יועץ בניה ירוקה עוד בשלבים הראשונים של תכנון הפרויקט יחסוך לכם הרבה מאוד כסף וימנע מכם שינויים של הרגע האחרון או ביצוע התאמות בהתאם להנחיות שיינתנו לכם בהמשך. הוא שומר עליכם גם בשלב התכנוני הראשוני מול הרשויות המקומיות וגם מוודא כי הדברים מבוצעים בשטח.נושא הבניה הירוקה הינו נושא חשוב בפרויקט שלכם והרשויות המקומיות שמות עליו דגש מאוד חזק, לכן הקדימו ככל הניתן בבחירת יועץ בניה ירוקה לפרויקט שלכם על מנת שלא ייווצרו עיכובים מרגיזים שיעלו לכם בזמן יקר וכסף רב.
כמה משלמים ליועץ בניה ירוקה?
כל יועץ לבניה ירוקה מתמחר את שירותיו באופן שונה ובהתאם לצרכי הלקוח והפרויקט המדובר. כל הצעת מחיר תהיה מורכבת מפרמטרים מעט שונים וכדי לעשות סדר בדבר ערכנו עבורכם רשימה המפרטת מהם הגורמים המשפיעים על הצעת מחיר של יועץ בניה ירוקה.גודל הפרויקט: אחד המרכיבים המשמעותיים ביותר בהצעת המחיר יהיה גודל הפרויקט, אם מדובר לבניין מגורים המחיר יבטא את כמות הדירות שבו ואם מדובר במבנה משרדים חשיבות כמות המשרדים או החללים המרכיבים את המבנה ישפיעו על הסכום הכללי. מה שמוביל לפרמטר הבא.יעוד המבנה: סוג המבנה הינו חלק משמעותי גם כן בהצעת המחיר של יועץ בניה ירוקה, מבנה ציבורי, מגורים, בית פרטי או מרכז חינוך וכן הלאה לכל אחד מאלו ישנם קריטריונים שונים הנדרשים על פי התקנים ולכן משפיעים רבות בצעת המחיר הכוללת.הסמכה או תקן: על פי הדרישות לכל מבנה יש את התנאים עליו לעמוד על מנת להיחשב למבנה ירוק. למשל תו התקן הישראלי 5281 הינו עבור מבני מגורים ואין בנושא הזה אפשרות בחירה להבדיל מהתן BREEAM הבריטי או LEED האמריקאי שהם מיועדים לבניה ירוקה במידה ולקוחות מעוניינים בכך. מה שכן בידו של הלקוח הוא מהי הדרגה לה הוא רוצה שהמבנה יקבל את ההסמכה, הכוונה שהמבנה מחויב בדרגת המינימום והלקוח יכול לבחור אם לעבור אותה.מורכבות הפרויקט: עוד משתנה שמשפיע על הצעת המחיר הינו מורכבות הפרויקט ככל שהפרויקט מורכב יותר היועץ יגבה מחיר גבוה יותר בשל עבודתו הרבה בהתאם לפרויקט.
מהם הדגשים בבחירת יועץ בניה ירוקה?
מומלץ לבחור ביועץ בניה ירוקה שילווה את הפרויקט עוד מהשלבים הראשונים של התכנון. בשלב הגשת תיק מידע לרשויות המקומיות היועץ נדרש לחשב ולהמליץ לכם על תכנון אופטימלי ולאחר שתיק מידע יוגש עליו להעביר מסמכים רבים למכון התעדה לסדיקה.ישנם מספר דו"חות שחייבים לספק עוד בשלב הראשוני של תכנון המבנה ואי אפשר לדחות את הגשתם למועד מאוחר יותר והם: דו"ח אקוסטי, דו"ח קרינה, דו"ח תרמי ודו"ח הידרולוגי. הגשת המסמכים עלולה לקחת מספר שבועות וכדי להימנע מעיכובים מיותרים מומלץ לפנות ליועץ בניה ירוקה במעוד מועד.חתימה על ההצהרה מחייבת, לאחר הגשת כל המסמכים הנדרשים עליכם לחתום על הצהרה ולעמוד בה כדי שלא תגידו "לא ידעתי" עליכם לעבור על כל סעיפי ההצהרה ולעמוד בהם בשלבי הביצוע באתר הבניה. כאן נכנס תפקידו של יועץ בניה ירוקה שיכול גם להסביר לכם את תוכן ההצהרה וגם לוודא כי כל השלבים יבוצעו בפרויקט.בנוסף, אם עדין לא הוחלטו כל חומרי הבניה לפרויקט שלכם, יועץ הבניה הירוקה יוכל לעזור לכם לבחור את החומרים המתאימים ביותר על מנת לעמוד בדרישות שחתמתם. אל תתפשרו בבחירת היועץ, יועץ בניה ירוקה מקצועי בעל הסמכה יעניק לכם שקט נפשי ויחסוך מכם הרבה זמן וכסף.