מיהו יועץ בטיחות ומה תפקידו?
לא כולם יודעים אבל ישנם מספר נתיבים בתוכם יכול לפעול יועץ בטיחות שלמעשה ובכל אחד מהתפקידים הללו הוא אחראי על תחומים שונים זה מזה (למרות שהם תחת אותה הגדרה) .יועץ בטיחות אינו הגדרת מקצוע או תפקיד שמוגדרים בחוק או בתקנות השייכים לתחום הבטיחות אלא הפך לאורך השנים לשם ויראלי כללי לתפקידים בעלי הגדרה מובהקת יותר. במאמר זה נסביר את ההבדלים בין התפקידים השונים ונסביר במפורט על מה כל אחד אחראי בתחומו.
עם השנים המושג של יועץ בטיחות תפס תאוצה, מרבית האנשים מדברים במונחים של יועץ בטיחות ולא בהגדרות התפקיד כפי שמצוינות בחוק וזאת משום שהיום בעקבות הפרסום הקל, הפשוט והמהיר באמצעות האינטרנט והרשתות החברתיות וחשוב לציין גם החסרות בקרה, כל אדם יכול להגדיר את עצמו כיועץ לכל תחום שיבחר. הוא לא ציין שהוא מהנדס או בעל תפקיד מוסמך כך שבמקרה שכזה הוא לא שיקר וזאת על אחריותו של המזמין לבדוק כי הוא מזמין בעל מקצוע מוסמך בעל תעודות רלוונטיות מאושרות על ידי גורמי ההסמכה. לכן חייבים לבדוק מול מי אנחנו עומדים ומה הסמכתו של אותו יועץ בטיחות שאנחנו שוקלים לעבוד מולו על מנת שלא ניפול לידי יועץ חסר הסמכה וכך לא נשיג את מבוקשנו קרי האישורים הנדרשים לעמוד בדרישות החוק.
אילו יועצי בטיחות כדאי שתכירו?
רוב יועצי בטיחות שנציג בהמשך המאמר הם למעשה ממוני בטיחות בהגדרתם בחוק. יועץ בטיחות שאינו מחזיק את האישורים והתעודות הרלוונטיות לתחומו אינו ממונה בטיחות על פי החוק. כל יועץ בטיחות מסוגו עובר הסמכה ייעודית לעיסוקו הספציפי ולבסוף מקבל אישור חתום שמאפשר לו לייעץ לעסקים ויזמים רבים בתהליך בניית הפרויקט שלהם בהתאם להסמכתו. ישנם מספר יועצי בטיחות שאתם מוכרחים להכיר על מנת שתוכלו לצאת לפרויקט בצורה בטוחה, אמינה וטובה שתקל עליכם את כל הפעולות הנדרשות בתהליך הבנייה כדי לקבל את טופס 4 או הרישיון העסקי.
יועץ בטיחות באש
רוב יועצי בטיחות שנציג בהמשך המאמר הם למעשה ממוני בטיחות בהגדרתם בחוק. יועץ בטיחות שאינו מחזיק את האישורים והתעודות הרלוונטיות לתחומו אינו ממונה בטיחות על פי החוק. כל יועץ בטיחות מסוגו עובר הסמכה ייעודית לעיסוקו הספציפי ולבסוף מקבל אישור חתום שמאפשר לו לייעץ לעסקים ויזמים רבים בתהליך בניית הפרויקט שלהם בהתאם להסמכתו. ישנם מספר יועצי בטיחות שאתם מוכרחים להכיר על מנת שתוכלו לצאת לפרויקט בצורה בטוחה, אמינה וטובה שתקל עליכם את כל הפעולות הנדרשות בתהליך הבנייה כדי לקבל את טופס 4 או הרישיון העסקי.
כולנו מכירים את הסכנה בשריפה או התלקחות העלולה להוביל לאסון נורא .יועץ בטיחות באש אחראי לתכנן את המערך במבנים, לקבל אישור ולהציג את התכניות המאושרות על ידו לגופי רבים על מנת לקבל טופס 4 בסופו של תהליך. יועץ בטיחות באש או ממונה בטיחות באש צריך לתכנן את המערכות השונות המיועדות לשימוש במקרה של שריפה במבנה עצמו ובחצר המבנה בכלל. עבודתו של יועץ בטיחות באש מגבילה לכל אורכה עם אנשי מקצוע רבים לאורך שלבי הבנייה, תחילה עם האדריכל המתכנן את המבנה, לשכלל את המרחקים ואת הדרישות על פי החוק ולאחר סיום התכנון עליו לוודא כי הפועלים בשטח מבצעים את המערכות על פי התכניות באופן תקין בהתאם דרישות התקן. במהלך תהליך הבנייה על היועץ להציג בפני הרשות המקומית וגם לשירותי כיבוי והצלה את התכניות והאישורים לביצוע המערכות בהתאם לחוק. עם חתימתם על התכניות והרישומים ניתן לצרף את האישורים הללו לתיק בקשת טופס 4 המוגש בסופו של תהליך במחלקת הנדסה של הרשות המקומית.
האם כל פרויקט בנייה מצריך התייעצות עם יועץ בטיחות באש?
לא כל מבנה נדרש בליווי יועץ בטיחות באש, מבנים ציבוריים, בנייני מגורים, תמ"א 38, מבני מסחר ותעשייה, ועוד רבים נדרשים להעסיק יועץ בטיחות באש על מנת לקבל את האישורים הנדרשים. אם אינכם בטוחים אם אתם צריכים יועץ בטיחות שילווה את הפרויקט שלכם, צרו אתנו קשר ואנחנו נבדוק עבורכם. כדי להבין קצת יותר לעומק את נושא בטיחות באש אתכם תוכלו לקרוא כאן.
פרויקטים הנדרשים באישור תיק שטח
מבנים הנדרשים בליווי של יועץ בטיחות באש צריכים גם מסירת תיק שטח שיאושר על ידי הגורמים הרלוונטיים. תיק שטח הוא למעשה אוגדן שבו מרוכזים כל הנתונים והמידע שיכולים לסייע לכוחות הכיבוי וההצלה במקרי חירום. תיק השטח יימסר שירותי כיבוי והצלה על מנת שהם יכירו את המבנה, שילמדו את הפריסה של הגלגלונים, מטפי כיבוי אש, יציאות חירום, מיקומי הספרינקלרים ולמעשה כל מידע שיוכל להכין אותם לשעת מקרה חירום. בנוסף, בעל המבנה או הממונה על ידו יחזיק בתיק השטח במקום נגיש ושמור על מנת שאם מתלקחת שריפה במקום מהותו ממונה יוכל לגשת במהירות ולהעביר לידי כוחות ההצלה את התיק על מנת שיתפעלו את האירוע במהירות האפשרית. רוצים לדעת עוד באתר הממשלתי של כבאות והצלה לישראל תוכלו לקרוא בהרחבה.
יועץ בטיחות בעבודה
על פי החוק ישנן דרישות שונות מהמעסיקים למינוי יועץ בטיחות או להבדיל להקים ועדת בטיחות במקום העבודה. מהם ההבדלים ומתי נדרש המעסיק בזה ולא באחר? לכל הגדרה ישנה סיבה ומחשבה רבה מאחוריה.
מהם שלושת ההגדרות בחוק ליועץ בטיחות בעבודה / ממונה בטיחות בעבודה?
על פי החוק ישנן דרישות שונות מהמעסיקים למינוי יועץ בטיחות או להבדיל להקים ועדת בטיחות במקום העבודה. מהם ההבדלים ומתי נדרש המעסיק בזה ולא באחר? לכל הגדרה ישנה סיבה ומחשבה רבה מאחוריה.
ממונה בטיחות
כמו שהזכרנו לפני כן, כמחפשים יועץ בטיחות הכוונה ברוב המקרים לממונה בטיחות. ממונה בטיחות אחראי להעביר את המידע למעסיק על מנת לצמצם סיכונים ולסייע למעסיק לעמוד בחוקים והתקנות בנושא הבטיחות. ממונה בטיחות מסייע למעסיק ולאנשיו להכיר ולדעת יותר את כל מה שקשור בנושא הבטיחות, גיהות ובריאות תעסוקתית וכך לקדם את התודעה בעניין.
באתרי בנייה, מבני תעשייה, מפעלים ועוד מקומות רבים אחרים ישנם מפגעי בטיחות שונים ורבים הנמצאים בסביבת העבודה של הנמצאים במקום. על ממונה בטיחות לאתר את המפגעים הללו ולהודיע למעסיק על קיומם. על הממונה בנוסף לוודא כי קיימים התקני בטיחות וגיהות נאותים במקום. עבודתו של ממונה בטיחות היא מסועפת ורבה, עליו לדרוש בהנהגת סדרי בטיחות נאותים בתהליכי העבודה במקום בהתאם למקום, אם זה מפעל, אתר בנייה או מפעל שהעובדים בו מתעסקים עם חומרים מסוכנים. על הממונה להכין תכנית מסודרת ומפורטת להדרכת העובדים במקום ולהעניק להם את המידע בהתאם להוראות תקנות ארגון הפיקוח על העבודה.
מהם שלושת ההגדרות בחוק ליועץ בטיחות בעבודה / ממונה בטיחות בעבודה?
על פי החוק ישנן דרישות שונות מהמעסיקים למינוי יועץ בטיחות או להבדיל להקים ועדת בטיחות במקום העבודה. מהם ההבדלים ומתי נדרש המעסיק בזה ולא באחר? לכל הגדרה ישנה סיבה ומחשבה רבה מאחוריה.
עבודתו של יועץ בטיחות קרי ממונה בטיחות לא תמה כאן, עליו להכין תכנית בטיחות ולעדכן אותה בהתאם לשינויים. במקרים של תאונות עבודה ומחלות הנובעות מהמקצוע עליו לחקור את המקרים ולהפיק לקחים בנושא, להציע פעולות למניעת תאונות דומות בהמשך ולהדריך את העובדים איך על המקרה ולהציג את הלקחים שהופקו מהמקרה.
מה עוד באחריותו? עוד הרבה, ממונה בטיחות אחראי על סימון חומרים, ציוד ותהליכי עבודה מסוכנים. למשל השימוש בציוד מגן אישי כמו קסדה, משקפי בטיחות, כפפות וכן הלאה ולהדריך את העובדים בשימוש בהם. גם עבודות בגובה וסכנות לשריפות בעת העבודה ממונה בטיחות אחראי שלא יגרם נזק לא בגוף ולא ברכוש. למשל באתר בנייה כשמסגרים עובדים עם רתכת, משחזה או עם דיסק חיתוך הגיצים הנוצרים בעת העבודה עלולים לגרום להתלקחות חומרים בסביבה. על יועץ בטיחות לשים לב כי אין חומרים בסביבה על מנת למנוע אסון שעלול לקרות.
ועדת בטיחות
על פי חוק במדינת ישראל, בכל מקום עבודה המעסיק מעל 25 אנשים יש למנות ועדת בטיחות שתהיה מורכבת מנציג המעביד קרי ממונה בטיחות ומנאמני בטיחות שהם עובדי המקום והיחס בין אלו לאלו צריך להיות שווה. מקום העבודה כמו אתר הבנייה, המפעל וכן הלאה יכול לקבל סיוע ממדריכי המוסד לבטיחות וגהות בהקמת ועדת בטיחות במידת הצורך. דרך נוספת היא לפנות לממונה בטיחות מוסמך המתמחה בתחום והוא יוכל להסביר וללוות את בעל העסק בהקמת ועדה במקום הנדרש. חברי הועדה יודרכו כיצד למלא את תפקידם ואיך לנהל ישיבות ועדה.
נאמן בטיחות
נאמני בטיחות הם חברי ועדת הבטיחות הפועלים בה. מינויו של נאמן בטיחות תקף לשלוש שנים ויש לבחור את הנאמנים בוועדה לאחר שנבחנה ערנותם והבנתם לנושאי הבטיחות השונים בעבודה. על הוועדה נאמני בטיחות בה מפקח ממונה בטיחות שעליו להדריך אותם וללוות אותם לאורך התהליך ולבנות את מערך הבטיחות.
עד כאן סקרנו את ההיררכיה של נושא הבטיחות במקומות עבודה שונים ואיך התפקידים מתחלקים בין העובדים, ממונה הבטיחות או יועץ בטיחות, מתי צריך להקים ועדת בטיחות, מי הם חבריה ומה הן דרכי הפעולה. נושא הבטיחות במקומות עבודה שונים הוא בעל ערך עליון שכן הוא מציל חיים וגם רכוש בעל ערך כספי רב עבור המעסיקים.
מתי לפנות ליועץ בטיחות / ממונה בטיחות?
ככל שתקדימו לפנות ליועץ בטיחות כך אתם תוכלו לישון בשקט ולהיות רגועים יותר. תחום הבטיחות פוגש אותנו עוד בשלבים הראשונים כשמתכננים לצאת לפרויקט בין אם זה לבנות מבנה משרדים, מבנה מסחרי או תעשייתי ובין אם מדובר בפרויקט בנייה ממשלתי, מבנה חינוך או מבנה ציבורי מכל סוג. עוד בשלבי התכנון על היזמים והבעלים לקבל אישורים רבים על מנת שיוכלו לצאת לדרך ולהתחיל את עבודות החפירה בשטח (כשמדובר במבנה חדש) או להתחיל בעבודות ההריסה (כשמדובר במבנה קיים). אחד האישורים המורכבים והקפדניים שכל רשות מקומית תדרוש עוד בתחילת הדרך הוא אישור של יועץ בטיחות מוסמך.
יועץ מוסמך הוא מי שעבר את קורס ההסמכה שמוגדר על פי התקנות של ארגון הפיקוח על עבודה (ממונים על בטיחות), תשנ"ו 1996 ויש בידו גם אישור כשירות. יועץ בטיחות שאין ברשותו את ההסמכה ואישור כשירות אינו מוגדר רשמית כממונה בטיחות וזה לא יספק לכם את האישורים שלהם אתם זקוקים כדי להתחיל את הפרויקט. חשוב לציין! אל תתביישו לבקש מהיועץ אתו אתם במשא ומתן לקבלת הצעת מחיר לפרויקט שלכם ומועד תחילת עבודתו שיציג בפניכם את האישורים הללו. אתם לא רוצים לגלות הפתעות בהמשך הדרך ולדעת כי בזבזתם את זמנכם היקר ואת כספכם על שירות שלא מתאים לצרכים שלכם.
למה חשוב לפנות ליועץ בטיחות עוד בשלבים הראשונים?
לא רק בדבר אישורים מול הרשויות המקומיות תפקידו של ממונה בטיחות מונח. תפקידו לדאוג לבטיחות העובדים באתר וגם לאחר מכן למשתמשים במבנה.
עגורנים ומנופים
בחלק מאתרי הבנייה נעזרים בעגורנים ומנופים על מנת לזרז את העבודה ולהקל על העובדים באתר. מפעיל העגורן צריך להיות מפעיל מוסמך והתקנתו של העגורן בשטח צריך להיות תחת פיקוח. לעוד מידע בנושא ניתן לקרוא כאן.
עבודות בגובה
מקרי תאונות בגובה הן הנפוצות ביותר המתרחשות באתרי בנייה ברחבי הארץ. על כן, כל עבודה בגובה מוכרחה להתבצע על ידי עובדים שעברו הכשרה והדרכה מתאימה. בעת ביצוע עבודה בגובה יש לשמור על כללי הבטיחות שנקבעו בחוק ובתקנות, כגון שימוש בציוד מגן אישי או נוכחות אדם נוסף. באתר של משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ניתן לקרוא בהרחבה בנושא.
יועץ בטיחות בתנועה
במקרה של יועץ בטיחות תנועה הוא אינו ממונה בטיחות להבדיל מהיועצים הקודמים שהזכרנו במאמר זה, במקרה הזה הגדרתו היא יועץ תנועה או במילים אחרות עליו לסיים לימודי הנדסה או הנדסאי כדי להיות מוסמך לחתימה על תכניות ואישורן מול הגופים העירוניים והממשלתיים.
מה כוללת אחריותו של יועץ תנועה?
אם נסכם זאת במשפט אחד ,יועץ תנועה אחראי על תכנון חניות במבנים פרטיים, ציבוריים, מסחריים וכן הלאה, תכנון הגישה לאותן החניות ואפשור לעיקולים נוחים לניידות הרכבים השונים וגם לתכנן את הגישה לשטח עצמו ולא רק בתחום השטח. משמע, במקרה של בניית שכונה חדשה בעיר למשל על יועץ תנועה לחשב ולתכנן את כל צירי התנועה המובילים לאותה השכונה, לחשב את כמות משתמשי הדרך כולל הולכי רגל, רוכבי אופניים וכו' ולדאוג שהתנועה תזרום בחופשיות ובטיחות מבלי שיוצרו פקקי תנועה לאורך הדרך על פי מדיניות החניה בישראל.
לכל פרויקט מומלץ לבחור ביועץ תנועה / מהנדס תנועה המכיר את תנאי השטח, שעובד עם הרשויות המקומיות בהן הפרויקט נבנה על מנת שהתהליך יזרום בצורה חלקה ופשוטה. יועץ תנועה מנוסה ומקצועי יעניק לכם ביטחון ושקט נפשי.
שלבי עבודתו של יועץ תנועה
ראשית, על יועץ התנועה לגשת לרשות המקומית שהפרויקט נמצא בתחומיה. הוא יקבל את כל המידע לתכנון הנדרש מהם בהתאם לתקני החניה ולצרכי המבנה המתוכנן. עם כל המידע הזה הוא מתכנן את האפשרויות הניתנות בשטח כשלאורך התכנון הוא מחשב נתונים רבים ושונים כמו דרכי הגישה העירוניים והבין עירוניים ועד כמו משתמשי הדרך. במקרים מסוימים יידרש יועץ תנועה לספק חניות לנכים כמו במבני מסחר ותעשייה, מבני ציבור, מוסדות חינוך, בנייני מגורים ועוד רבים אחרים. עליו לעמוד בתכנונו בדרישות הקבועות בחוק על מנת שהמבנים הללו יקבלו טופס 4 בסיום התהליך.
לאחר מכן הוא יגיש את התכניות לרשויות המקומיות על מנת שיאשרו את ביצוען ולבסוף עליו לוודא כי הביצוע בשטח תואם לתכנון. עם כל אלו יחד יינתן אישור החניות ממחלקת ההנדסה המקומית וכך תתקדמו עוד צעד אחד לקראת טופס 4.
פתרונות טכנולוגיים
חשוב לבחור ביועץ תנועה שמנוסה בחניות מודרניות. היום כמות הרכבים על הכבישים עולה בכל שנה ובהתאם לכך גם גדל הצורך במתן פתרונות חנייה יצירתיים המשלבים תכנון מתקדם טכנולוגית. כחלק מהאפשרויות שניתן לשלב בחניות היום על מנת לאפשר ריבוי מקומות חנייה יועצי בטיחות תנועה משתמשים למשל במכפילי חניות שונים וכך יוצרים חניות נוספות לעומק השטח או לחילופין לגובה. יועץ תנועה שמכיר את פתרונות החנייה האפשרויות ובעל ניסיון בתכנון מערכות אלו יוכל לספק את כל הנתונים לשאר היועצים בפרויקט כמו הקונסטרוקטור שאחראי על יסודות המבנה והאדריכל שמפיק את התכניות של המבנה בכלל.
לסיכום, יועצי בטיחות הם אנשי מקצוע בעלי חשיבות גבוהה ביותר עבור הפרויקט שלכם או העסק שאתם מפעילים. חלקם נדרשים עוד בתחילת התכנון של הפרויקט כדי לקבל את האישורים הנדרשים לטופס 4 או רישיון עסקי וחלקם ילוו אתכם לאורך השנים גם כשהעסק עובד וזאת בהתאם לסוג הנכס שיש בידכם ומה פועלו. חשוב לזכור לפנות לאנשים בעלי הסמכה ואישור מהגורמים הרלוונטיים על מנת שלא תשלמו כפול וכמובן כדי שלא תבזבזו זמן יקר.
חברת דרך ארץ הנדסה בע"מ בעלת ניסיון רב שנים במתן ייעוץ מקצועי, מוסמך ואיכותי ללקוחות רבים ושונים. החברה מספקת ייעוץ לאדריכלים, יזמים, קבלנים ואנשים פרטיים הנמצאים בשלבי תכנון הבנייה ועד לקבלת טופס 4 או רישיון עסקי. צריכים הכוונה או ייעוץ? הצוות של דרך ארץ הנדסה ישמח לעזור לכם. צרו קשר או השאירו פרטים ונציג יחזור אליכם בהקדם.