ככל שהאוכלוסייה הולכת ומתרחבת, כך גובר הצורך במערכי תחבורה יעילים באמצעותם המוני בני אדם יוכלו להתנייד ממקום למקום. אחד ממערכי התחבורה הבסיסיים והחשובים הוא הכביש – האמצעי הבסיסי ואולי החשוב ביותר שמסייע לנו להגיע מהבית לעבודה, לקניות, מאפשר לנו לטייל ועוד. כנוסעים תכנון כביש עשוי להיראות כדבר פשוט, שכן כביש נראה לנו בסך הכל כמו קו ארוך ואפור מאספלט, אך למעשה תכנון כביש זוהי עבודה מורכבת: זוהי עבודה הנדסית מאתגרת שעשויה להיות לה השלכות על חיי אדם.
מתכנן כבישים הוא מהנדס שתפקידו לתכנן באופן הנדסי כבישים, מסילות ברזל, גשרים, מחלפים ועוד. במסגרת עבודתם, מתכנני כבישים בונים מודלים תלת מימדיים להדגמת הכבישים המתוכננים, מתכננים באופן פיזי את הכבישים לרבות תכנון עבודות העפר, קובעים את מבנה הכבישים ומערך התחבורה המקיף – כיכרות תנועה, מדרכות, מעברי חצייה ועוד וכן מתכננים פתרונות ניקוז בכבישים.
הנושאים המרכזיים בהם מתעסק
מתכנן כבישים
עבודת תכנון כבישים היא עבודה מורכבת הדורשת הבנה הנדסית מעמיקה בתחומים הרלוונטיים ומיומנות. עבודת תכנון כביש עשויה להימשך שנים, ואלה הם הנושאים המרכזיים אותם מתכננים לוקחים בחשבון בעת תכנון כביש:
בטיחות:
זהו הנושא בעל החשיבות העליונה בכל הקשור לתכנון כבישים, כאשר מטרתו של מתכנן היא למקסם את ביטחונם של המשתמשים בכביש, ולא רק של הנהגים: ביטחונם של הולכי רגל ורוכבי אופניים חשוב לא פחות. תכנון בטיחותי מצריך שילוט נכון, רמזורים, תכנון רוחב כביש ומדרכה, סימון כבישים ומעברי חצייה ועוד.
תכנון גיאומטרי:
מטרתו של התכנון הגיאומטרי הוא להבטיח זרימה של תנועה ללא בעיות, פקקים ומפגעים בטיחותיים. על התכנון הגיאומטרי לעמוד בתקנים הנדרשים ולהתחשב בהיבטים שונים כגון שיפוע, המהירות המותרת, טווח ראייה ועוד.
בחירת חומרי הגלם:
בבחירת חומרי הגלם נלקחים בחשבון תנאי השטח והתקנים המקומיים. החומרים הנפוצים לבניית כביש הם אספלט ובטון.
חשמל ותאורה:
תפקידו של מתכנן הכבישים לתכנן גם מערכת תאורה שתתן מענה מספק בזמן החשיכה מצד אחד, ושלא תסנוור את הנהגים מצד שני.
תחזית התפתחות היישוב:
תכנון כבישים אינו מנותק מהשינוי באוכלוסייה. הקשר בין בניית כביש חדש להתפתחות של היישוב או העיר באה לידי ביטוי בשני רבדים: הראשון הוא שמטרתו של הכביש היא לשרת את האוכלוסייה, ולגודל האוכלוסייה ישנה השפעה על תכנון הכביש; הרובד השני הוא שאם אוכלוסייה מתרחבת ויש לתכנן עבורה שכונות חדשות, הכביש לא יוכל לעבור על הקרקע שיועדה לשימוש מגורים חדשים.
מתכנן תנועה – חיוני לכל פרויקט בניה חדש
ישראל היא מדינה קטנה יחסית, ולכן הגידול המתמשך במספר האנשים שחיים במדינה מתורגם לכבישים צפופים יותר ויותר ולקושי הולך וגובר למצוא חנייה פנויה בעוד ועוד מקומות. בהתאם מתכנן תנועה הוא אחד מאנשי המקצוע החיוניים בכל פרויקט בנייה חדש. ההשפעה של איש המקצוע שמופקד על החלק הזה בתכנון משמעותית מאוד בכל השלבים, ועל כן חשוב לבחור מהנדס מנוסה בעל מומחיות לתחבורה בישובים מסוגים שונים. חברת דרך ארץ הנדסה בע"מ היא אחת המובילות בארץ בתחום הייעוץ, התכנון והליווי של פרויקטים בענף הבנייה בכל הנוגע לתנועה ולחנייה.
מדוע מתכנן תנועה מנוסה הוא חובה בכל פרויקט?
קבלת היתר בנייה ללא עיכובים מיותרים – מתכנן מיומן יודע ליצור תוכניות אופטימליות לגבי החנייה והתנועה במבנה שמוקם (בין אם מדובר על בניין מגורים, מוסד ציבורי, בניין משרדים או מרכז מסחרי). הניסיון מבטיח גם עמידה בלוז הנדרש כדי לא לעכב את קבלתו של היתר הבנייה.
הבטחת התנהלות יעילה באתר העבודות – מהנדס התנועה מופקד גם על תכנון התנועה במהלך העבודות באתר. תכנון מושכל מצמצם את ההפרעה לתושבים באזור ומאפשר התנהלות אופטימלית לאורך כל שלבי הקמת המבנה.
קבלת טופס 4 בזמן קצר ככל האפשר – מתכנני תנועה ממשיכים בליווי הצמוד גם לאחר השלמת הכנת התוכניות הרלוונטיות. ההקפדה על יישום מדויק של תוכניות התנועה והחנייה מבטיחה עמידה בכל התקנות והדרישות, ובהתאם את קבלתו של טופס 4 ללא דחיות ועיכובים.
מתכנן תנועה – הקפדה על כל פרט ומציאת פתרונות יצירתיים
הפקדת נושא התנועה וחנייה בידי מתכנן תנועה מחברת דרך ארץ הנדסה בע"מ מבטיחה הן הקפדה על כל מרכיב וכל פרט בתוכנית, והן יכולת לראות את המציאות מחוץ לקופסא וכך למצוא מענה יצירתי ואפקטיבי לכל צורך, גם כשישנם אילוצים הנדסיים משמעותיים. הניסיון הרב שצברנו והבקיאות המעמיקה בתחום התחבורה מאפשרים לנו להתחייב על תוכניות איכותיות שמשביחות כל נכס – להתחייב וגם לממש את ההתחייבות. גם לסינרגיה שאנחנו מייצרים עם בעלי תפקידים אחרים בפרויקט יש חלק בהצלחה, ועוד כדאי לדעת ששיתוף הפעולה היעיל מוביל לעמידה בזמנים ולהשלמת כל משימה בהתאם ללו"ז הדרוש.
דרך ארץ הנדסה בע"מ – ניסיון של 20 שנה בתכנון כבישים
לחברת דרך ארץ הנדסה בע"מ ניסיון רב שנים בעבודה מול מועצות מקומיות ובתכנון כבישים, מחלפים, כיכרות תנועה, צמתים מרומזרים ועוד.
דרך ארץ תלווה אתכם משלב התכנון הראשוני, ועד גמר הבנייה וקבלת טופס 4.